dijous, 30 de setembre del 2010

La "foto" de Juan Bardaxí


Perduda entre tants i tants arxius com tinc al disc dur de l'ordinador, he trobat esta imatge de l'embarcament dels moriscos al port d'Alacant, pintada per Pere Oromig sobre el 1612. El cas és que, recorde haver llegit (i per això vaig guardar la imatge) que, el pintor, havia representat, crec que al costat de Baltasar Mercader (avantpassat dels marquesos de Malferit), a un tal Juan Bardaxí.

La imatge és significativa per molts aspectes: perquè podem veure com era Alacant fa quatre segles, perquè apareixen dos personatges relacionats amb la història d'Alcoleja (almenys un, segur) i perquè ens ajuda a imaginar-nos com serien les últimes hores a la península dels veïns d'Alcoleja i altres pobles, que anaren a embarcar-se a Alacant, Dénia i altres ports, per a ser expulsats definitivament.

Esta imatge va formar part d'una exposició sobre l'expulsió dels moriscos que realitzà la fundació Bancaixa l'any passat. Hi ha més quadres, tots de molt interés, on es descriu com fou l'expulsió dels moriscos, tant alguna de les batalles com els embarcaments.

Per cert, aprofite per a informar a qui interesse que s'ha localitzat una nova morisqueta d'Alcoleja en uns papers de Gandia. Amb esta, ja estan documentats cinc casos de xiquets moriscos que foren malvenuts o segrestats per cristians.

Per últim, deixe l'enllaç de l'article de Pere Maria Orts i Bosch, en el qual menciona l'errada que es menciona en el post sobre Juan Bardaxí. També l'acabe de trobar...

www.benidorm.org/Ficheros/apuntesHISTORICOS.pdf?id=1423

dimecres, 15 de setembre del 2010

La foto de Capa

Rescate aquest article que fa temps vaig penjar a alcoleja.org, perquè pense que pot quedar bé integrat al bloc d'història. Les conclusions de cadascú són lliures, ja que la ciència no ha pogut determinar al 100% que la història siga certa o no, però jo m'anime a creure que sí... Vosaltres què en penseu: una de les fotos més famoses de la Història està relacionada amb el nostre xicotet poble, Alcoleja? O nomès és una creença?




Esta fotografia que Robert Capa titolà "Falling Soldier" ("Soldat abatut"), feta el 5 de Setembre del 1936, potser siga la més famosa de tot el segle XX.

Federico Borrell Garcia (el milicià de la foto) era un jove anarquista nascut el 3 de Gener del 1912, en el carrer Sant Miquel de Benilloba.

Son pare, Vicent Borrell Casanova, morí 5 anys després, així que sa mare (Maria Garcia Ripoll) i els dos fills es traslladaren a Alcoi per a buscar-se la vida.

Federico acabà treballant dins el món de la indústria tèxtil, fet que propiciarà la seua afiliació a les "Juventudes Libertarias" l'any 1932 aproximadament.

Ell i altres membres de la Federació Anarquista Ibèrica foren detesos en Octubre del 34 per atemptar contra un transformador elèctric.

Però Federico Borrell, de malnom Taïno, no només es dedicava a lluitar contra el sistema, sinó que era dels pocs obrers de l'època que sabia llegir i escriure i estimava la música, segons el testimoni del seu germà Evaristo, qui sobreviví a la guerra i morí el 1996.


També participà en l'assalt al quartell d'infanteria d'Alcoi, una setmana abans de partir cap a la guerra, furtant llavors les cartutxeres que es poden veure a la fotografia, i que cap soldat solia dur.


Amdós germans s'allistaren en el bàndol republicà dins la columna d'Alcoi, la qual partí el 7 d'Agost del 1936.

Foren cap al front de Còrdova i finalment, en la batalla del Cerro Muriano, Taïno fou abatut per dos trets del bàndol nacional què acabaren instantàniament amb la seua vida.

El fotògraf Robert Capa es trobava a la seua vora i captà el moment fatídic en una de les fotografies més conegudes de la Història.

A Alcoi seguiria esperant-lo inútilment la seua companya, Marina, a la que Taïno li havia promés matrimoni en tornar de la guerra.

La història d'este jove originari de Benilloba fou rescatada de l'oblit per Mario Brotons (el pare d'Orestes), amic dels dos germans i combatent en la mateixa batalla del Cerro Muriano (i el primer en adonar-se que les cartutxeres de la imatge de Capa corresponien a les d'un alcoià), però no tots pensen que aquest siga en realitat Taïno, ja que hi ha qui pensa que la imatge és un posat, o que Taïno morí darrere d'un arbre, etc.

El fet més significatiu a favor de la veracitat de la història és que a l'Arxiu de Salamanca, al registre de morts d'aquell dia al Cerro Muriano, només n'apareix un nom: el de Federico Borrell Garcia.


Doncs bé, Taïno, el jove milicià de la foto, era nét d'una dona nascuda a Alcoleja: Camila Casanova Picó. Esta dona, casada amb Joan Borrell Matarredona, de Penàguila, anà a viure a Benilloba i no sabem si quedaren familiars al nostre poble.

Seria interessant saber si algú recorda una avantpassada amb el nom de Camila (ha de ser algú molt major, tenint en compte que Taïno, el nét de Camila, nasqué el 1912) i vore si podem localitzar la seua família.

Casanoves i Picós n'hi ha molts a Alcoleja, però: algú podria dir-nos alguna cosa més sobre Camila Casanova Picó, la iaia de Federico Borrell, Taïno?

Font principal consultada (Articles de premsa i moltes més dades al respecte):

http://www.photographers.it/articoli/miliciano.htm