L'església d'Alcoleja, al llarg del segle XX, va tindre sota els seus bancs un mosaic de llosetes blanques i negres entre les quals destaca una, la central, en què es podia llegir:
"PAVIMENTO CONSTRUÍDO A EXPENSAS DE..."
i una llista de noms de dona (les germanes Català Bataller) que havien heredat dels Marquesos de Malferit la torre del Palau i potser un pessiguet econòmic, del poc que quedava després de la mala gestió de la fortuna dels Malferit, els quals quedaren totalment arruinats a mitjans del segle XX.
Quan les humitats del sòl de l'església eren tan grans que, fins i tot, els bancs s'alçaven alguns centímetres del terra, es decidiren a restaurar-lo, per al que es retiraren primerament els bancs de fusta abans de començar les obres.
Un dia d'aquells vaig pujar amb un bloc de quadrets i un boli negre dels que gastava a l'institut al cor i, des d'allí, vaig reproduir el mosaic del sòl.
Quan alçaren el terra per a canviar-lo per unes llosetes noves, descobriren cossos humans ens els quatre rectangles laterals i l'entrada a una fossa comuna sota la llosa central.
El retor, desafortunadament, pensà que allí no hi hauria res interessant i feu llençar formigó dins la fossa, tapant l'entrada posteriorment, i no paralitzà les obres per realitzar les investigacions arqueològiques que, legal i moralment, caldria haver-se realitzat.
Ara, afortunadament, l'Ajuntament i l'església s'han posat d'acord per a intentar de restaurar el que quede de la fossa comuna, així com per a tractar de buscar alguna possible cripta no descoberta encara.
Este era el mosaic que hi va haver durant dècades a l'església d'Alcoleja, tenint en compte que:
-l'entrada correspon a la part de baix del dibuix;
-l'altar, lògicament quedaria dalt (només vaig dibuixar el primer graó);
-al centre de l'estrela del mig estava la llosa d'entrada a la fossa comuna;
-els quatre rectangles laterals corresponien a enterraments humans.
-es trobà un altre cos just abans dels graons de pujada a l'altar.
1 comentaris:
Al Archivo Histórico Nacional hi apareix l'historial acadèmic de "Francisco Català Bataller", natural d'Alcoleja, amb la següent signatura: ES.28079.AHN/2.3.1.21.5.1//UNIVERSIDADES,1033,Exp.55
Llicenciat en Farmàcia a la Universitat Central de Madrid, entre 1864 i 1869, potser tinguera alguna cosa a veure amb les germanes que pagaren el paviment. Podria ser altre germà?
Publica un comentari a l'entrada