dimecres, 13 d’abril del 2011

Cançoner de l'Aitana


La història del nostre poble està ben emparentada a la de Sella. Simètricament situats respecte l'Aitana, uns a l'ombra i altres al sol, tenim una cultura ben semblant que compartim desde temps immemorials.

L'Aurora d'Alcoleja i la de Sella són ben paregudes, i molt probablement fóra Sella el poble que la cantà primer. Independentment de qui fa més anys que canta esta o altra peça musical, les nostres cançons són quasi les mateixes i per això he pensat interessant penjar este cançoner del poble de Sella.

És un recull fet per Alba Asensi (crec que per a la facultat de Magisteri d'Alacant) i, encara que no presenta les partitures, està molt bé perquè fixa algunes lletres. Jo destacaria els romanços de cego, que al ser tan llargs són molt difícils de recordar.

Algun dia cal que en fem un de les cançons populars d'Alcoleja!

http://en.calameo.com/read/0000308108b861195f6ad

2 comentaris:

Giménez ha dit...

Si et serveix d'utilitat, les noticies més antigues que hem trobat de l'Aurora es remunten a la dècada de 1840 (ho dic de cap). Les lletres en castellà també son indicatives. I precissament, ara que ix el tema: la patrona de Sella fou la verge del rosari fins 1805, quan arriba la imatge de l'Aurora (i tal vegada el rossari i cobles). No entenc el perquè d'aqeust canvi...
alguna suggerència? coneixes algun cas similar?

Dani ha dit...

De quan és l'ampliació de la vostra església? En Alcoleja el que passà és que, al fer-se més gran el recimpte, feia falta un nou patró. Sant Vicent Ferrer es conservà (ja era el patró al 1600, amb una figura enviada des de València pel senyor feudal) i es situà en l'altar major. En el vell altar s'introduí el culte a la Mare dels Desemparats. Et parle de 1790 aproximadament. Per això podria haver una similitud amb Sella,canviant-se la verge del Rosari per la de l'Aurora, si coincideixen els esdeveniments. Podria ser?

Publica un comentari a l'entrada