divendres, 16 de març del 2012

Els símbols a les pintures rupestres


Què significaven les pintures rupestres i per a què les pintaven? Existeix algun patró similar entre coves i abrics distants?

Pel que sembla haver descobert un grup d'arqueòl·legs de França, la resposta seria afirmativa.

Analitzant i catal·logant el conjunt de símbols d'una gran extensió, han descobert que les imatges són sempre les mateixes i que, en alguns casos, hi ha una espècie de "ritme" d'utilització.

Estos símbols són els grans oblidats de la pintura rupestre, front a les magnífiques escenes de caçadors, animals i demés que ens fan oblidar-nos d'estos motius geomètrics. Però: què serien dits símbols? És casualitat que sempre es repetisquen els 26 dibuixos de la imatge?

Evidentment, no estem parlant d'un alfabet (este s'inventà fa 8000 anys i estos símbols són 20000 anys més vells!) però segurament foren formes de comunicació per a recordar travesseres de muntanyes, camins que la vegetació pot haver tapat, la ubicació d'alguna cova...

Les pintures d'Alcoleja, a més d'escenes de caça, també presenten simbologia esquemàtica.


Per exemple, a alguns abrics d'Aitana hi apareixen símbols en forma de "raspa" coneguts com a ramiformes.

En ocasions se'ls ha interpretat com al símbol d'un riu i els seus afluents. Sovint, a les nostres comarques, els ramiformes tenen més ratlles a un costat que a l'altre.

És difícil aventurar-se a desxifrar el seu significat, però està clar que l'art Esquemàtic encara té molt per ensenyar-nos.

1 comentaris:

Dani ha dit...

Ací l'enllaç a la notícia:http://terraeantiqvae.com/profiles/blogs/los-primeros-homo-sapiens-se-comunicaban-a-traves-de-simbolos

Publica un comentari a l'entrada