dijous, 30 de setembre del 2010

La "foto" de Juan Bardaxí


Perduda entre tants i tants arxius com tinc al disc dur de l'ordinador, he trobat esta imatge de l'embarcament dels moriscos al port d'Alacant, pintada per Pere Oromig sobre el 1612. El cas és que, recorde haver llegit (i per això vaig guardar la imatge) que, el pintor, havia representat, crec que al costat de Baltasar Mercader (avantpassat dels marquesos de Malferit), a un tal Juan Bardaxí.

La imatge és significativa per molts aspectes: perquè podem veure com era Alacant fa quatre segles, perquè apareixen dos personatges relacionats amb la història d'Alcoleja (almenys un, segur) i perquè ens ajuda a imaginar-nos com serien les últimes hores a la península dels veïns d'Alcoleja i altres pobles, que anaren a embarcar-se a Alacant, Dénia i altres ports, per a ser expulsats definitivament.

Esta imatge va formar part d'una exposició sobre l'expulsió dels moriscos que realitzà la fundació Bancaixa l'any passat. Hi ha més quadres, tots de molt interés, on es descriu com fou l'expulsió dels moriscos, tant alguna de les batalles com els embarcaments.

Per cert, aprofite per a informar a qui interesse que s'ha localitzat una nova morisqueta d'Alcoleja en uns papers de Gandia. Amb esta, ja estan documentats cinc casos de xiquets moriscos que foren malvenuts o segrestats per cristians.

Per últim, deixe l'enllaç de l'article de Pere Maria Orts i Bosch, en el qual menciona l'errada que es menciona en el post sobre Juan Bardaxí. També l'acabe de trobar...

www.benidorm.org/Ficheros/apuntesHISTORICOS.pdf?id=1423

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada